Кућа Добрих Вести

Login

Климатски марш за чистију Србију

Оцените овај чланак
(4 гласова)

slikaБЕОГРАД - У Београду ће 21. септембра бити одржан "Климатски Марш за Србију - Време је", догађај који треба да укаже да је нашој земљи потребна чистија и здравија животна средина.

 

Климатски марш ће се истог дана одржати у више од 100 градова у свету, тако да ће Београд бити "раме уз раме" с Њујорком, Лондоном, Берлином и многим другим престоницама, најавио је овај eколошки покрет.


Протестна шетња који организује покрет Зелени Србије ће у 11.55 поћи са Трга Републике и учесници ће кроз Кнез Михаилову улицу прошетати до Библиотеке Београда.


Грађани могу, ако желе да се прикључе протестној шетњи и затраже чист ваздух и вода, здраву и безбедну храну.


"Време је да изађемо на улице и тражимо чисте изворе енергије. Време је да изађемо на улице да тражимо зелена радна места која раде и за људе и за планету", најавили су организатори Зелени Србије.

 

Како се наводи, загађење ваздуха, воде и земљишта је све веће и све се више одражава на Земљу и живот на њој.


Због еколошке небриге многи градови у Србији имају повећани број оболелих од респираторних болести, као и проблеме са пијаћом водом.


Генерални секретар УН Бан Ки-Мун позваће све владе да знатно смање глобално загађење. На том састанку ће бити и делегација Србије.
Делегација Србије ће учестовати у раду предстојећег самита УН о климатским променама у Њујорку.

Fotografija

 

Изложба најољих фотографија на конкурсу „Плаво-зелени свет“

 

Изложба најбољих радова пристиглих на конурсу "Плаво-зелени свет" отворена је у УК Пароброд, у присуству великог броја посетилаца и медија.

Изложба је отворена до сутра, а улаз је слободан.


Изложбу организује Центар за унапређење животне средине, уз подршку Теленор фондације и Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.


Прво место освојио је Владимир Мартиновић за фотографију „Поново ради биоскоп". Друго место припало је Златку Милојчићу за фотографију „Сутон”, док је најбоља фотографија по избору посетилаца интернет презентације www.bgmap.rs.

 

„Бујна вегетација на трему, и надморској висини од 1500м“, аутора Дејана Милојевића. Победничке фотографије су освојиле паметне уређаје компаније Леново.


"Овом приликом желим да истакнем велики значај иновативности и креативног приступа у промовисању тема везаних за зивотну средину које успешно негује Центар за унапређење животне средине. Желим и да се захвалим свим учесницима конкурса који су нас подсетили на богатство које имамо и које је свуда око нас, а на које често заборављамо", нагласла је Даринка Радојевић, помоћник секретара Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.

zito 

Фотографије подстичу активизам друштвене и интернет заједнице  „Подршком фото-конкурса и апликацији која промовише богатство природе у Београду настављамо да на лак и приступачан начин, путем мобилних технологија, истичемо неопходност очувања животне средине. Фотографије и друштвене мреже на добар и занимљив начин скрећу пажњу на озбиљну тему све већег угрожавања природе и подстичу активизам друштвене и интернет заједнице у овој области“, истакла је Невена Стефановић, Директорка корпоративних комуникација и спољних послова „Теленора“.


Фото конкурс је био расписан током јула и августа ове године, а у такмичење је ушло укупно 1896 фотографија, док је на изложби представљено 14 најбољих радова.


Сви који пропусте сада да погледају изложбу, имаће прилику током пролећа 2015. године, када ће изложба бити представљена на некој од прометних локација у Београду и Новом Саду.


Фото конкурс и изложба "Плаво зелени свет" представљају наставак активности усмерених ка популаризацији заштићених и урбаних природних целина у граду Београду и Србији, као и едукацији грађана о значају очувања ових локалитета. Почетак ових активности започет је 2011. године кроз развој двојезичке платформе "Плаво-зелена мапа Београда" која се састоји од портала www.bgmap.rs и бесплатне апликације за паметне уређаје.


Од 2014. године, уз помоћ „Теленор фондације“, започет је програм "Плаво зелена мапа Србије" захваљујући коме ће све значајне природне и урбане локације широм Србије бити представљене у оквиру ове јединствене електронске платформе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 22 септембар 2014 21:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија