Logo
Одштампајте ову страницу

Град Београд започео пројекат „Да се ради и гради по твом!”

Оцените овај чланак
(0 гласова)

DASEGRADIБЕОГРАД - Градоначелник Београда Синиша Мали представио је данас у Старом двору пројекат „Да се ради и гради по твом” и том приликом поручио да ће Београд након увођења ове новине постати један од ретких градова који на овај начин комуницира са грађанима.

 

Пројекат ће грађанима пружити могућност да учествују у процесу одлучивања и на тај начин се директно питају како ће изгледати град и општине, односно који ће пројекти бити реализовани.

 

У питању је, навео је градоначелник, пројекат на којем смо радили неколико месеци и који подразумева веће учешће грађана у доношењу одлука које су битне за град Београд.

 

"Када смо преузели управљање градом, обећали смо да ћемо бити транспарентна и отворена локална самоуправа. Од првог дана врата свих секретаријата су отворена за грађане, а исто важи и за градске челнике, Градско веће, моје помоћнике и мене. Пажљиво слушамо проблеме грађана и покушавамо да их решимо",  рекао је Мали.

 

Према његовим речима, у протеклом периоду глас суграђана је такође био узиман у обзир, када су доношене одређене одлуке уз њихову помоћ.

 

– Када је било питање које ће боје бити градски аутобуси, грађани су изабрали црвену, а када је било потребно дати име новој улици, изабрали су хероје са Кошара. Грађани су имали прилику да бирају и боје инфо-табли у центру града, а данас је време да одемо корак даље јер желимо да се чује глас сваког грађанина Београда. Желимо да дамо могућност Београђанима да гласају за пројекте које они сматрају најбитнијим за њихову општину или град. Град Београд је за ту сврху издвојио 200 милиона динара у буџету за наредну годину. Свака општина, која је део овог пројекта, издвојиће 10 милиона динара – истакао је градоначелник.

 

Он је додао да грађани могу да гласају да ли желе нову теретану на отвореном, нови парк или асфалтирање одређене улице. Гласање ће се одвијати преко апликације „Беоком сервиса” или преко анкетног листића који ће моћи да се преузме у свакој општини која учествује у пројекту.

 

"Осим тога, сваки грађанин ће моћи да кандидује свој пројекат или идеју. На овај начин желимо да кажемо хвала Београђанима због стрпљења које су показали. Желели смо да покренемо овакав пројекат и раније, али није било средстава, јер смо се свакодневно бавили крпљењем заосталих дугова из времена претходне власти. Сада су јавне финансије стабилне и желимо да дамо могућност грађанима да учествују у вођењу града", нагласио је Мали.

 

Градоначелник је истакао да Београд припада грађанима, као и да је пројекат „Да се ради и гради по твом” прави начин за остварање те идеје.

 

"Постоји неколико светских метропола које раде нешто слично, па ће Београд тако постати један од ретких градова на свету који на овај начин комуницирају са грађанима. Желимо да чујемо где грешимо или на које пројекте би требало да обратимо пажњу. Уколико се пројекат буде показао успешним, из године у годину ћемо обезбеђивати више новца и заједно доносити одлуке. Захваљујем председницима свих општина које су део овог пројекта, тренутно их има 16, једино нема општине Нови Београд", рекао је Мали.

 

Он је позвао грађане да учествују у пројекту јер им је на располагању 200 милиона динара у буџету града за наредну годину.

 

"Тај новац ће бити утрошен по иницијативама грађана, али не би требало заборавити ни додатних 10 милиона од сваке општине. На тај начин ћемо заједничким снагама да правимо бољи и лепши Београд, али и лепшу будућност за нашу децу. Захваљујем свима који су уложили велики труд у овај пројекат, који ће, сигуран сам, донети много тога доброг нашем граду. Ово је велика промена и нешто што се никада није десило у Београду, али ни у окружењу", додао је градоначелник.

 

Мали је објаснио да за гласање постоје два начина. Први је, рекао је Мали, преко „Беоком” апликације, а они који не користе апликације могу отићи у сваку општину и преко анкетног листића уписати пројекат за који сматрају да им је од интереса.

 

"Сви предлози ће у врло кратком року бити на Бг порталу и када сакупимо све предлоге, представићемо их грађанима Београда и ставити на гласање. Они који буду имали највише гласова биће урађени, негде ће требати месец, два или три, али то ће нам дати могућност да донесемо неке одлуке и променимо ствари. Глас Београђана мора да се чује и ово је нешто што до сада нико није урадио. Рок ћемо продужити колико је потребно, како би гласао свако ко то жели", закључио је Мали.

 

Догађају су присуствовали заменик градоначелника Андреја Младеновић, помоћници Борко Милосављевић и Слободан Милосављевић, главни градски урбаниста Милутин Фолић, секретарка за информисање Мирјана Павичић и в.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и челници градских општина.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 06 децембар 2017 13:58
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015