Кућа Добрих Вести

Login

Сајам волонтера данас и сутра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

volonteriiiiiБЕОГРАД - На платоу испред Филозофског факултета у Београду данас је отворен Сајам волонтирања који ће трајати данас и сутра.

Циљ пројекта је да грађанима понуди конкретне прилике за волонтирање а организацијама којима су потребни волонтери прилику да представе свој рад и дођу до волонтера. 


Током дводневног сајма, 30 организација, установа, фестивала и социјалних предузећа представља занимљиве и значајне програме неостварљиве без волонтера, треба да почнемо да уважавамо и вреднујемо.


Сајам је отворен уз поруку државног секретара Министарства омладине и спорта Ненада Боровчанина да су млади највећи ресурс земље, управо кроз активности волонтирања.Подсетивши на прошлу годину када су у ово време биле поплаве, Боравчанин је рекао да су тада млади волотнери, у ванредној ситуацији, у огромном броју показали колика је њихова снага.


"Сада кад је редовно стање, ми морамо показати младима да их уважавамо као ресурс, да им створимо могућност да волонтирају, да кроз волонтирање могу да путују и стекну неформална знања и едукацију коју немају током образовања", рекао је Боровчанин

 

Државни секретар је најавио да ће Министарство ове године кроз програм "Млади су закон" организаовати тридесетак волонтерских кампова у трајању од по неколико дана, окупљање младих који ће још једном показати солидарност према заједници, а са друге стране провести време на квалитетан начин.


Сајам реализује Смарт колектив у партнерству са Регионалним волонтерским центром Панчево, уз подршку Амбасаде САД у Београду.


Амбасадор САД Мајкл Кирби на отварању сајма подсетио је колико је младих током прошлогодишњих поплава помогло комишијама, рекавши да је у то време и сам био волонтер.


"Највише хвала волонтерима који ће допринети да Србија буде боље место за све грађане", рекао је амбасадор Кирби.
У Европи данас волонтира више од 100 милиона људи, речено је на скупу, а директор Смарт колектива Невен Мариновић истакао је да су прошлогодишње мајске поплаве показале спремност грађана да помогну када је тешко.


Циљ сајма је да мотивише грађане да волонтирају и мимо ванредних ситуација, рекао је Мариновић и најавио да је у плану израда веб платформе на којој ће бити представљене волонтерске активности али и они којима су потребни волонтери.


На сајму, чији је мото "Добра воља је моћ, искористи је" представиле су се организације, удружења чије су активности везане за заштиту животне средине, социјалну бригу, људска права, образовање, културно- уметничке догађаје, фестивале и слично.


Ту су Хемофарм фондација, НУРДОР, Наша кућа, Млади истраживачи Србије, AIESEC Србија, Миксер, Савез извиђача Србије, Банка хране, АС и други.


Сајам траје данас и сутра од 12 до 18 сати.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 мај 2015 22:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија