Кућа Добрих Вести

Login

Кућа добрих вести на РТС-у

Оцените овај чланак
(22 гласова)

logofiksnaБЕОГРАД - Кућа добрих вести са својим тимом сарадника и њеним добрим вестима била је тема прилога у оквиру емисије „Тако стоје ствари“ на Радио-телевизији Србије, где је прилог о нашим интернет новинама најављен дивном реченицом водитељке Наташе Миљковић да ,,добре вести имају своју кућу, а ми смо им били у гостима".


Имају ли добре вести будућност? Имају ли своју читалачку публику? Јесу ли добре вести реклама, сан или стваран живот? Јесу ли добре вести постале саставни део новинарства? Да ли добре вести улепшавају стварност или не? Ово су само нека од питања о којима је новинарка РТС-а Вишња Вишњић разговарала са власницом и главном уредницом портала Агнезом Трпковски и са њеним сарадницима.


„У Кући добрих вести нема места за лоша дешавања. Откада су напустили посао у агенцији, за ове новинаре постоје само добре вести и тако већ четири године“, започела је новинарка свој прилог.


„Не бавимо се политиком, немамо крииминал, жуту, сиву штампу, црну хрноку, бавимо се правим људским вредностима. Ви у информативним емисијама видите кајроне, у којима се пише о експлозијама, рату, погинулима, ничег другог нема, као да се ништа лепо у свету не дешава. Ми не сликамо ружичасту стварност, али покушамо да дамо неки други угао новинарства“, новинарства у служби људи каже Агнеза и наглашава да нам је намера кад неко дође на наш сајт нађе неки свој мир.


„Желимо да покажемо примерима другим људима да не седе и да не чекају, да узму живот у своје руке покрену неки свој посао. Хајдемо сад, на пример, релевантне податке о томе дати, економске и све друге, да видимо како то треба да ураде“, додаје она.

 

Због тога што новинарство треба да буде увек у служби људи, новинари ове редакције труде се да гледају ствари из другог угла, каже новинарка у офу и даје изјаву наше главне уреднице која се на ту констатацију надовезује: „Ми знамо да имамо села у узимирању али ми можемо да направимо вест - за село као добро место живљења“, у којој бисмо навели све те податке, али и понудили могућа решења и одговарајуће саговорнике на тему повратка на село, посебно младих, са њиховим бизнис идејама о оживљавању села.

 

nagradegrupnanega3434

 

У случају да се појави вест од општег интереса верују да би направили изузетак али и тада би се држали својих принципа, констатује новинарк,а а Агнеза додаје „Опет бисмо гледали да ту истакнемо позитивну страну“.


Вукица Сотировић, новинарка портала Куће добрих вести, такође је саговорница овом прилогу те она каже да је „за њу вест, нешто што је лепо и корисно за сваког градјанина“.


О својим новинарским задацима говорио је и дипломатски уредник у редакцији ,,Куће добрих вести" Бошко Коркоделовић чије текстове о светској економији често читате на сајту Кућа добрих вести.


„Моје задужење је да налазим лепе међународне теме. Углавном је то економија, јер моја идеја од увек била да пробам добре примере из медјународне економије пренесем на нашу економију“, рекао је Бошко.
На питање новинарке, како би Кућа добрих вести објавила вест о цунамију, Бошко је истакао да би свакако морали да дамо основну вест и онда оно што смо ми радили у случају поплава у Обреновцу - доста смо писали о хунанитарној помоћи.

 

 

agneza-uvodna
У Кући добрих вести сви новинари су волонтери и сви имају једну мисију – објавити корисну вест. Добра ствар је што нису усамљени, констатује новинарка у овом прилогу. Подсећа да нисмо једини на свету који пишу и објављују добре вести. То раде „Positivenews" у Лондону, „El positivo“ у Шпанији и кућом „Bonnes Nouvelles"  у Паризу са којom од скоро сарађујемо.


„Пласирање добрих вести не би требало да буде Донкихотовски посао, сматрају ови новинари. Тврде да је добро да постоји један кутак где може да се надје несто другачије у односу на друге медије. Коме није до добрих вести, лако ће наћи лоше“, закључује новинарка у свом прилогу.

 

Кућа добрих вести је до сада за оно што ради добила бројну подршку. Као што видите на основу фотографије у самом тексту, неко ко је у нас веровао од самог почетка и био велики поштовалац била је и наш велики спортски тениски стручњак и тренер Јелена Генчић али и многи други.

 

 

Агнеза Трпковски добитник је плакете Тесла глобал форума за велика достигнућа особама чији је рад већ друштвено верификован.Награда јој је уручена на Теслином форуму који је одржан 2014. под називом за ,,Идеје које могу променити свет".

 

 

Наша "Кућа добрих вести" нашла се у најужем избору за добијање Виртус Специјалне награде 2014 која се медијима додељује за медијски допринос у овој области.

 

 

 Кућа добрих вести се захваљује РТС-у што је препознао нашу мисију и идеју, а ви драги читаоци уколико желите да погледате прилог можете га погледати у наставку.

Прилог о нашем порталу налази се на деветнаестом минуту од почетка емисије „Тако стоје ствари“.

Цео прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 29 септембар 2016 19:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • Марко Јелић

    Честитам Агнези и њеном тиму.
    „Кућа добрих вести“ је потребнија као никад пре!
    Само храбро и само напред!

    Марко Јелић среда, 28 септембар 2016 14:15 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија