Кућа Добрих Вести

Login

Свуда пођи у Нови Сад дођи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

1STRELJASTVOPRIPREMEUPUNOMJEKUНОВИ САД - Први део завршне фазе припрема српске репрезентације за 51. Шампионат света у стрељаштву у Гранади од 6. до 20. септембра, завршен је у Новом Саду. Српски стрелци су добили мали одмор за викенд, а у понедељак (ако стигне МК муниција) поново ће се окупити у Новом Саду и наставити рад до 30. августа.


- Одлучили смо да не идемо у Загреб на међународни турнир 23. и 24. августа, јер такмичари не би могли да се освеже за наставак припрема – каже Срећко Пејовић спортски директор СС Србије. – МК муниција је на царини, трудићемо се да у понедељак обавимо све формалнсти око увоза и ако се заврши како би требало истог дана бисмо се окупили на стрелишту и наставили рад. Уколико се нешто отегне, окупљање је у уторак 25. августа. Циљ је јасан да се добро припремимо за борбе за светске медаље и олимпијске визе за Рио 2016. које ће се вадити у Гранади.
Пејовић истиче одличну атмосферу и дисциплинован рад свих стрелаца:
- Тренизи су интензивни, али их сви добро подносе. Придружили су нам се Зорана Аруновић, Јасна Шекарић и Јелена Аруновић које су се вратиле из Француске из тренинг кампа „триколора“, у наставку припрема очекујемо да нам се прикључе и Андрија Миловановић и Милица Бабић који су са тренером Маријаном Новковић осветлали образ српском стрељаштву на ОИ младих у Нанкингу освајањем, у пакленој конкуренцији,  четвртог, петог и седмог места. Ивана Максимовић, која је у Нанкингу била као део тима великих шампиона у програму МОК „Узор младим спортистима“, лети право у Гранду где ће наставити тренинге и дочекати остатак репрезентације – објаснио је планове Пејовић.- На припремама су и резерва за ваздушни пиштољ Александра Ристовић и две перспективне такмичарке овим оружјем Даница Рашета и Јована Драгачевац. Још једном се, у име целе стрељачке организације, захваљујем Олимпијском комитету Србрије и Министарству омладине и спорта који изузетно помажу Стрељачком савезу Србије да спроведе финансијски захтеван програм.

Састави репрезентација

Борбе за медаље у Гранади почињу 8. септембра (МК пиштољ, сениори – елиминације, рачунају се за екипне медаље и ваздушна пушка – сениори, финале од 13,30) а састави репрезентација и екипа по дисцилинама су – пиштољ - сениори: Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац), Андрија Златић („Алекса Дејовић“) – сви гађају МК и ваздушним пиштољем.
Сениорке – МК пиштољ: Зорана Аруновић, Јасна Шекарић (обе Ц. звезда) и Јасмина Гргић (Смедерево). Ваздушни пиштољ: Аруновић, Шекарић и Бобана Величковић (Бор 030). Резерва је Александра Ристовић (Звездара).
Јуниорке – само МК пиштољ: Ана Алентијав (Смедерево).
1STRELJASTVOPRIREMESEBICПушка – сениори, МК пушка тростав 3 пута 40 метака и МК пушка 60 метака лежећи: Немања Миросављев (Нови Сад), Миленко Себић („Академија Максимовић“) и Стеван Плетикосић („Чика Мата“). Ваздушна пушка: Плетикосић, Себић и Милутин Стефановић („Чика Мата“).
Јуниори - само ваздушна пушка: Стеван Јовановић, Милош Ивановић (обојица „Чика Мата“) и Андрија Миловановић (Ниш).
Сениорке, МК пушка тростав 3 пута 20 метака и МК пушка 60 метака лежећи: Ивана Максимовић („Академија Максимовић“), Андреа Арсовић (Партизан) и Јелена Живковић (Јагодина). Ваздушна пушка: Максимовић, Арсовић и Катарина Бисерчић (Ниш).
Јуниорке, МК пушка тростав и МК пушка 60 метака лежећи: Милица Бабић (Нови Сад), Тијана Коларик (Панчево) и Марта Биреш (Јединство, Стара Пазова). Ваздушна пушка: Бабић, Тиха Тодоровић („Лукањац“, Пирот) и Нина Радуловић (Звездара).
Уз Срећка Пејовића, у стручном штабу су - тренери за пушку: Драган Доневић, Мира Максимовић, Лидија Михајловић, Драган Марковић (Милутин Стефановић ће остати као тренер за јуниорске категорије) и тренери за пиштољ: Јелена Аруновић, Александар Златић, Бобан Марковић, Горан Микец и Митја Гргић. Лекар репрезентације биће др Славиша Јовановић.

Како до олимпијских виза

Циклус вађења олимпијских виза за Рио почиње на Светском шампионату у Гранади у Шпанији (све дисциплине, класично стрељаштво и глинени голубови). Ту ће се поделити за мушкарце и жене укупно 64 визе. Мушкарци ће се борити за по пет виза МК пушком – тростав и 60 метака лежећи, за шест виза ваздушном пушком, четири визе МК пиштољем на 50 метара, шест виза ваздушним пиштољем и две визе МК пиштољем – брза паљба. Даме ће се борити за пет виза МК пушком тростав, шест виза ваздушном пушком, шест виза ваздушним пиштољем и пет виза МК пиштољем 30 плус 30 метака. У гађању глинених голубова поделиће се за мушкарце  по три визе у трапу и скиту и две у дубл трапу, а за жене  по две у трапу и скиту.
На Шампионатима света 2014. и 2015, Светским куповима у 2015. и континенталним првенствима у 2015. и 2016. поделиће се укупно 357 олимпијских виза (214 за мушкарце и 143 за жене). Девет виза (пет за мушкарце и четири за жене) аутоматски добија земља домаћин (Бразил), док ће трипартитна комисија имати на располагању још 24 визе да их расподели по принципу унверзалности. Укупно ће у Рију гађати 390 стрелаца у 15 дисциплина. Максималан број стрелаца који може да квалификује један национални олимпијски комитет је 30 (18 мушкараца и 12 жена). У свакој дисциплини могу да гађају само по два стрелца из једне земље. Олимпијска виза припада националном олимпијском комитету и националној стрељачкој федерацији, а не стрелцу који је освојио.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 август 2014 16:53
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија