A+ A A-

Нови Пазар у „Српској слагалици“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

PAZAR11111БЕОГРАД - Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљен Нови Пазар, смештен у југозападном делу Србије, на раскршћу путева за Црну Гору, Босну и Херцеговину и Kосово и Метохију, саопштено је из Министарства за државну управу.


Удаљен је од Београда 265 километара, у стратешким плановима има зацртану изградњу ауто-пута преко Пештера и аеродром у Лађевцима, а разлози за инвестирање леже у повољном географском положају, јединственом шалтеру за подршку бизнису и издавању грђевинских дозвола, квалификованој радној снази, дугој традицији текстилне индустрије, као и у чињеници да је универзитетски центар.


Нови Пазар је некада био познат као престоница џинса, а данас по ћевапу и још чувенијим мантијама, који опијају већину чула не само гурманима, већ и онима који храну не доживљавају као чист хедонизам.

PAZAR33333
Мештани тврде да онај ко дође и не проба пазарски ћевап као и да није био у Пазару. Тајна његове израде чува се као свака пословна тајна и преноси са колена на колено, док су чувене мантије посебан понос тог градића. Посебна припрема специјалитета, у куварским рецептима описаног једноставно као „јело од млевеног меса и теста“, издваја га од других истог назива - коцке од теста морају бити величине шест центиметара, претходно се ручно мора развити 20 кора, а за прелив исецкати бели лук у кисело млеко...

PAZAR2222222
Нови Пазар није само град приватног бизниса, већ и младих па је и разумљиво што је највише манифестација посвећено управо њима. Издваја се музички фестивал “Стариград“, који је од оснивања 2004. године угостио велики број најзначајнијих извођача и уметника са простора Балкана и током три дана, колико трају фестивалске активности, Нови Пазар и буквално претвара у центар региона и место где се друже реке младих.


Као и сваки град са традицијом, тако и Нови Пазар има личност којом се поноси. То је приповедач, песник, драмскиписац, новинар, економиста и правник Енес Халиловић, оснивач новинске агенције „Санапрес“, књижевног часописа Сент и веб часописа за књижевни интервју Екерман.


Халиловић је аутор више збирки поезије, његове приче, поезија и драме објављене су на бројне европске језике, а боје Србије„бранио“ је на многим фестивалима и сајмовима књига у Лајпцигу, Франкфурту, у француском граду Сету...


О наградама Халиловића, привредним потенцијалима Новог Пазара и згради Градске управе, прочитајте на сајту www.serbianpuzzle.rs


Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle) у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).


Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено уторак, 26 јул 2016 23:35
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани