Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал науке 8.0

Оцените овај чланак
(6 гласова)
Фестивал науке 8.0 фото: Фестивал науке

Београд – Овогодишњи Фестивал науке у Београду ће бити одржан од 4. до 7. децембра, под слоганом „Све је могуће”. Да бисте се што боље провели и што више лепих ствари научили, нашим научницима и младим научним надама ће се придружити колеге из Француске, Немачке, Мађарске, Португалије, Шведске и Словеније. Све ће се одвијати у већ познатој „научној четврти“ коју ове године чине: бивша РК Клуз (Цептер Експо центар), Студентски културни центар и Галерија Народне банке Србије.

Француска је ове године земља-партнер Фестивала науке. Из ње ће нам доћи трупа „Les Atomes Crochus“, који су прошле године привукли велику пажњу својим „уради сам“ радионицама. Посебну целину ове године чиниће Француски научни кафе који ће за ову прилику бити отворен у Студентском културном центру, где ће се одвијати бројни интервјуи, састанци на брзака, радионице за научне комуникаторе...

Међу научним звездама овогодишњег фестивала ће бити и добитници Иг Нобелове награде, која се додељује за резултате истраживања која чине да се људи засмеју, а затим и замисле и један од циљева јој је и да  подстакне интересовање за науку. То су Сабин Бегал и Ерих Паскал Малкемпер са Универзитета Дуисбург-Есен који су ову, све популарнију, награду добили “за пажљиво документовање појаве да када пси врше нужду и уринирају, воле да своје тело поставе у правцу линија сила Земљиног магнетског поља”.

FN - NEMACKA - IG Nobel prize 2014 group photo

Свемогућа зона

Ово је део ФН 8.0 који је делом радионица, делом лабораторија. Намењена је свим креативцима, научницима и ствараоцима који своје идеје претварају у стварне производе. Звезде овогодишње „Свемогуће зоне” биће тим  Poligon Maker Lab-a из Словеније и они ће са заинтересованим посетиоцима размењивати идеје о томе како нову технологију 3D штампања применити код куће.

Научно-фантастична бина

У свечаној сали Студентског културног центра организатори су направили сцену, и то такву да се, како кажу, граничи са сном и јавом, реалним и немогућим, науком и уметношћу. И ту нам обећавају фантастични шоу програм. Имају и разлога за то јер ће ту опет наступати научници са шведског Лунд универзитета са својим програмом „Шоу са великим ВАУ” и то у новом издању.

Фестивал науке је најавио и госта из Мађарске, Laslа Roberа Zsilosа, који ће заједно са посетиоцима свакидашње и несвакидашње проблеме на креативан начин. Њему ће се СКЦ-у придружити и португалски тим „Pluzze“, који ће посетиоце заинтригирати разним занимљивим математичкимзагонеткама и слагалицама.

Из Шпаније нам долази Елена Гарсија Армада, специјалиста за роботику из Центра за аутоматику и роботику, у оквиру Високог савета за научна истраживања Шпаније. Она ће на предавању у СКЦ-у публици приближити могућности терапије неуромускуларних болести у детињству применом бионичких егзоскелета. Шпански истраживачки центри и технолошке компаније, у сарадњи са инжењерима, научницима и докторима, производе роботичке егзоскелете који уз помоћ даљинског управљања омогућују пасивно кретање особама са трајним инвалидитетом.

FN MADJARSKA - LASLO ROBERT ZSILOS

Наука без престанка

У Zepter Expo centru бићете нон-стоп изложени најбољим изложбама, поставкама и узбудљивим експериментима! Невероватних 20 интерактивних поставки из различитих научних области, одвешће вас на узбудљиво путовање кроз нова сазнања.

Експертинејџери

Оно што не смете пропустити је Експертинејџер зона Фестивала науке 8.0 у сутерену бивше РК Клуз. Тамо ће нас дочекати будући велики научници који  су већ сада веома искусни комуникатори науке иако су још увек основци и средњошколци. Припремили су 10 узбудљивих поставки на којима ће нас очарати и зачарати том магијом реалности, како се наука још може назвати.

FN

Научне играонице

У галеријама Студентског културног центра на вама је да изаберете своје научне играонице. Узбудљиве радионице прилагођене сваком узрасту подстаћи ће вас да изводите праве научне експерименте.

Зелена зона

Животна средина нам је све загађенија И зато је ово веома важан део фестивала на коме ћемо сазнати који су све кораци потребни да би се од отпада добила нова сировина спремна за производњу, колико се енергије штеди, какав је директан ефекат на заштиту животне средине.

Француски научни кафе

У сарадњи са Француским институтом у Србији и Амбасадом републике Француске, на осмом Фестивалу науке ће бити представљен, већ поменути, прави научни кафе. Организатори поручују да нас неће распаметити само пића. У ствари, кажу, можда баш и хоће, посебно кад сазнамо њихову хемијску формулу. Поред овог необичног кафе изласка, “закували” су за све нас и богат програм у виду радионица, интерактивних предавања и разговора са научницима, изложби, састанка на брзака и округлог стола.

FN FRANCUSKA - Les Atomes Crochus


Фестивал науке у Београду је највећи догађај тог типа у региону. По речима домаћина, мисија Фестивала науке јесте већи значај образовања у друштву, кроз занимљиве, модерне и нове методе. Циљ Фестивала науке је и да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и надасве забавна. Зато и ове године организују Фестивал науке, и даље са јасном сврхом – да представи, објасни и промовише науку на начин подједнако близак и јасан свима, без обзира на године и образовање. Још један од циљева Фестивала науке је да посетиоцима укаже на науку као неодвојиви део свакодневног живота и да истовремено пружи инспиративан, нов и свеж поглед на различите научне области, да пробуди интересовање и да широј публици и другим друштвеним чиниоцима укаже на важност науке и технологије у свакодневном животу.

Прошлогодишњи седми Фестивал науке, за четири дана, посетило је 27.000 људи, од којих 15.000 основаца и средњошколаца из више од 300 школа из целе Србије, као и из региона

Идејни творац, оснивач и организатор Фестивала науке је Уметничко - продукцијска група „Ноћ музеја”, која је основана 2004. године у Београду. Наша УПГ је истовремено оснивач Ноћи музеја.

Фестивал науке подржавају Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Секретаријат за образовање и дечју заштиту Града Београда, Ректорат Универзитета у Београду, Центар за промоцију науке, бројне стране амбасаде, културни центри и многи други.

Српски Фестивал науке члан је EUSEA (European Science Events Association), која има чланове у 40 земаља Европе.

ФН 8.0 ће за посетиоце бити отворен у четвртак 4.12. и петак 5.12: од 10 до 18 часова а у суботу 6.12. и недељу 7.12: од 11 до 20 часова. Локације су Зептер Еxпо центар (бивша РК Клуз), Масарикова 4, Студентски културни центар, Краља Милана 48 и Галерија Народне банке Србије, Немањина 17.

Фестивалске карте по, цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајање манифестације, поред поменутих продајних места ту су и локације дешавања Фестивала.Фестивалска карта важи за један фестивалски дан у РК Клуз, Студентском културном центру и Галерији Народне банке Србије.Повлашћена цена улазнице за групне ђачке посете износи 380 динара. Деца до 5 година страрости, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу.

Видимо се!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 24 новембар 2014 03:46
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија