Кућа Добрих Вести

Login

За ,,Идеје које могу променити свет" Теслина награда Кући добрих вести из Београда

Оцените овај чланак
(34 гласова)

teslafiksnasredjenaНОВИ САД - У Матици српској у Новом Саду вечерас су свечано уручене награде Тесла глобал форума - Бела голубица и Тесла силвер коин (Tesla silver coin) за велика достигнућа особама чији је рад већ друштвено верификован, као и онима чија залагања и резултати још нису довољно примећени, а учинили су много у области којом се баве и дали су велики допринос науци, уметности, култури, новинарству, активизму, предузетништву...

Награду Бела голубица добили су директор Међународног центра за мир из Вашингтона и председник америчке федерације за УНЕСКО мреже, велики активиста за социјалну правду и против свих облика потлачености, Ги Џокен (Guy Djoken), Телеком Србије, за велику помоћ у популаризацији Николе Тесле и подршку самом Тесла глобал форуму, професор др Драган Поповић, директор ИТ компаније "Schneider Electric DMS NS”, који даје велики допринос упошљавању људи, нарочито младих и реализацији једног дела Теслиног сна развојем науке, директор гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду, професор др Радивоје Стојковић, затим наш најбољи математичар Теодор фон Бург, Сретен Божић-Вонгар, најпревођенији српски писац који се бори против уништења абориџанских племена у Аустралији и пише о њима, проф. Александар Петровић, који је нашој јавности указао на значај Милутина Миланковића, угледни професор из Аустралије Наташа Чича (Natasha Cica), која је у тој земљи проглашена за једну од сто најутицајнијих људи, председник француске Федерације за УНЕСКО Ив Лопез (Yves Lopez) који је читав живот посветио активизму и музичка група Београдски синдикат.

 

                            nagradegrupnanega

Тесла силвер коин, сребрњаке с ликом Тесле и беле голубице - његове инспирације и пратиље кроз читав стваралачки период нашег великог научника добили су Сања Бештић, која је на Бродвеју режирала представу "Тесла", Филип Вукша, београдски студент који се већ седам година бори да суграђанима олакша живот, прозивајући одговорне и обраћајући им се за решавање великих и малих проблема који прате нашу свакодневицу, директор међународног самита за одрживо лидерство Умеш Муки (Umesh Mukhi), изузетни борац за активизам младих, Тиаго Фереира Лопез (Tiago Ferreira LOPES), португалски активиста за права младих, који је најавио да ће се наредне године у Међународној лабораторији за безбедност прославити Теслин дан, Агнеза Трпковски, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина "Кућа добрих вести", за идеју и развој пројекта добрих вести, које су, како је речено, тако неопходне свету,  Милош Милисављевић, оснивач Компаније Strawberry energy,који промовише Теслу од своје визит карте, до осталих начина чувања његове баштине, амерички графичар Раве Мехте (Rave Mehta), који је направио стрип о Тесли и његова сестра Рада Мехта (Radha Mehta), која је нашем научнику посветила песму и Милоје Поповић Каваја, новинар и дипломата.

 

Награде је уручио Александар Протић, федерални саветник у Француској федерацији за UNESCO мреже и научни директор Тесла глобал форума, за којег је Ив Лопез, захваљујући се на награди, рекао да је сјајан амбасадор Србије.

 

Истичући да је Нови Сад поносан на то што се у њему одржава овако значајна манифестација, Тесла глобал форум, Вања Вученовић, градски секретар за културу Новог сада нагласио је да, афирмишући једног од највећих српских синова, ми заправо афирмишемо нашу будућност.

 

- Тесла је највеће име са ових простора, а Нови Сад је поносан због чињенице да је он од 10. јула 1936. године његов почасни грађанин, нагласио је Вученовић.

Он је подсетио да је Никола Тесла два пута конкурисао за стипендију Матице српске и, нажалост, оба пута је одбијен, а Матица српска, најстарија српска књижевна, културна и научна институција, овим чином, да се Теслине награде додељују управо под њеним кровом, исправља ту историјску грешку. Захвални смо организаторима Тесла глобал форума на афирмацији Николе Тесле и свега што је он учинио за нас, јер коначно једна фондација национално стратешки размишља.

Вученовић је истакао да се Нови Сад обавезује на то да следећих година у још већој мери и садржајније подржи овај фестивал.

Додели Теслиних награда присуствовала је и њена екселенција, амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чохан.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 02 новембар 2015 18:26
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија