Кућа Добрих Вести

Login

Свечано отворена ретроспектива филмова Анджеја Вајде

Оцените овај чланак
(2 гласова)

retropsketivkaБЕОГРАД - Ретроспектива филмова Анджеја Вајде (1926-2016) почела је 8. новембра у Свечаној сали Југословенске кинотеке пројекцијом филма Татарак (Трска).

 

Програм је отворио амбасадор Пољске у Београду Томаш Његођиш.

 

Добродошлицу званицама и многобројној публици пожелео је управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић, напомињући да програм посвећен Вајди Југословенска кинотека органузује у сарадњи са Амбасадом Републике Пољске.

 

„Изузетна нам је част и задовољство што смо у прилици да вам у наредних пет дана прикажемо занимљив избор стваралаштва Анџеја Вајде“, рекао је Вујовић и истакао да се Татарак (2009) премијерно приказује у Београду.

 

Остале филмове сте можда већ гледали – на Фесту, у биоскопима и, наравно, у нашој сали, овде и у Косовској током претходних деценија. Ово је прилика да их се подсетимо, а верујем да ће многи филмофили то искористити и поново погледати дела једног од најзначајнијих европских и светских аутора, редитеља који је снимао и у Србији и кога је српска публика увек волела и ценила, изјавио је Вујовић.

 

Амбасадор Томаш Његођиш осврнуо се на Вајдин опус, оценивши да је он био “сведок пољске историје”.

 

Готово сваки филм који је Вајда радио приказивао је неки битан део пољске историје, нагласио је он. Посебно је поменуо Канал, о војницима Пољске домовинске армије који се боре у Варшавском устанку, затим Човека од мрамора и Човека од гвожђа, о покрету “Солидарност”, као и Катин, о злочину у Катинској шуми где су, како је рекао, Совјети убили 22.000 пољских официра, међу којима је био и Вајдин отац.

                                sksicovertfgfgfgfgfgf

 

Веза Вајдиних филмова са пољском историјом добар је разлог да приредимо ову ретроспективу на почетку обележавања 99. годишњице независности Пољске. Догодине је јубилеј, али желимо да већ сада истакнемо везу између културе и патриотизма.

 

Током 123 године када Пољска није постојала на мапи, култура је била та која је носила национални идентитет, изјавио је амбасадор и подсетио на дело композитора Фредерика Шопена, поете Адама Мицкијевича и других пољских уметника.

 

Амбасадор Његођиш је најавио да ће у оквиру обележавања 99. годишњице независности бити приређен концерт Капеле Кракова 14. новембра на Коларцу, као и изложба пољских витража у јануару 2018. у Храму Светог Саве.

 

У Кинотеци ће до 12. новембра бити приказано још осам филмова великог пољског редитеља, сценаристе и продуцента, који је у дугој и плодној каријери снимио више од 50 филмова и освојио више од 40 награда, међу којима и Оскара за животно дело.

 

Концерт вокалног ансамбла

 

Јесењу живу активност на „културном небу“ престонице Амбасада Републике Пољске наставља и концертом вокалног ансамбла "Capella Cracoviensis" из Кракова.

 

Концерт ће се одржати у недељу 14. новембра у 20 сати у великој сали Коларчеве задужбине у Београду.

 

Capella Cracoviensis je професионални ансамбл који чине мешовити хор и симфонијски оркестар са седиштем у Кракову у Пољској.

 

Ансамбл је формирао 1970. године композитор Станислав Галонски (рођен 1936) који је био први директор и генерални директор дуги низ година.

 

Capella Cracoviensis специјализована је за рану музику, ренесансу полифонију, пољски барок и класичну камену музику коју изводе на инструментима из епохе.

 

Редовним наступима у многим светским познатим дворанама су потврдили статус једног од најистакнутијих пољских ансамбла на раним инструментима.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 новембар 2017 19:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија