Кућа Добрих Вести

Login

Уметници стигли на Мећавник

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NASLOVNAAAAДРВЕНГРАД - Четврти музички фестивал Бољшој почео је данас на Мећавнику и трајаће до недеље, 17. јула. Фестивал Бољшој, који је основао наш прослављени редитељ Емир Кустурица, одвија се уз подршку Гаспром Њефта и базира се на такмичарском и ревијалном програму, саопштили су организатори фестивала.


Уметници, такмичари, чланови симфонијског оркестра "Бољшој" као и тенор Зоран Тодоровић, диригент Србољуб Динић и пијаниста Јури Розум, јуче, у четвртак, стигли су на Мећавник. Данас, у поподневним часовима, очекује се долазак виолончелисте Нарека Хакназаријана као и нашег прослављеног виолинисте, Немање Радуловића.


Свечано отварање фестивала почело је вечерас, а затим ће целовечерњи концерт одржати наш прослављени тенор Зоран Тодоровић уз пратњу симфонијског оркестра Бољшој под диригенстком палицом Србољуба Динића.
На програму ће бити нумере из опера "Евгеније Оњегин" и "Пикова дама", Петра Илича Чајковског, затим из Пучинијеве "Тоске" и "Турандота", нумере из Леонкавалових "Пајаца", "Моћ судбине", Ђузепе Вердија као и Свита бр. 2 "Ромео и Јулија", Сергеја Прокофјева.

IH2A9270SAJTTTTTT333333
Целовечерње концерта на фестивалу одржаће и победник најпрестижнијег светског музичког такмичења „П. И. Чајковски“, јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан, виолиниста Немања Радуловић и пијаниста Јури Розум.


Златну, сребрну и бронзану матриошку, покушаће да освоје 65 такмичара из Србије, Републике Српске и Русије а о најбољима одлучиће жири који чине руски пијаниста Јури Розум, декан Факултета музичке уметности из Београда, Љиљана Несторовска и професор Зоран Комадина.


Сваке године, фестивал Бољшој развија и шири свој садржај. Прошле године фестивал је у такмичарски програм уврстио ученике из Русије као и основао свој симфонијски оркестар који чине млади музичари, ученици и студенти. Ове године, Бољшој уводи мајсторске курсеве где ће прослављени уметници, учесници ревијалног програма, Немања Радуловић, Нарек Хакназаријан, Зоран Тодоровић и Јури Розум, преносити своје богато искуство младим талентима.

IH2A9396SAJTTTT
Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија Гаспром њефт, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Поред тога, компанија Гаспром њефт на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.

Иначе, фестивал руске музике „Бољшој“ под руководством режисера Емира Кустурице одржава се у етно селу Дрвенград од 2013. године. Од тренутка оснивања, компанија „Гаспром њефт“је генерални спонзор фестивала. Основна идеја је подршка младима талентима из музичких школа и академије Србије, као и младим талентима из различитих региона Русије. Сваке године фестивал «Бољшој» окупи око пет хиљада гледалаца. Међу уметницима, који су наступали на фестивалу у Дрвенграду, су чувени руски и српски музичари: Денис Мацујев, Јуриј Розум, Немања Радуловић, Алена Бајева.


Дрвенград се налази на надморској висини од 1600 метара у планинској области Златибора (национални парк «Мокра гора») и представља јединствени архитектонски пројекат Емира Кустурице. Дрвенград је изграђен за потребе снимања филма Емира Кустурице «Живот је чудо» недалеко од железничке станице на прузи узаног колосека,која је некада повезивала Београд и Дубровник. У централном делу градића се налази трг Николе Тесле, чије је главно здање црква Светог Саве, а град има свега око 50 кућа. Све улице и објекти носе посебна имена, везана за познате личности: улица Новака Ђоковића, улица Марадоне, биоскоп Стенлија Кубрика, трг Никите Михалкова, кућа Достојевског и друга.


Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено петак, 15 јул 2016 22:12
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија